Karamell története

Hát, a Wikipédián nagyon "keveset" írnak róla, egyébként meg minden magyar weblapon, kb. 3 helyen ugyanazt találhatjuk meg a karamellről, amit a Wikipédia leírt, na persze, azért egy kicsit szépítve.

Elnézegettem az angol, amerikai, európai weboldalakat, de ott se nagyon találtam több információt a karamell őstörténetéről! :((

Azért kutatok tovább, hátha majd találok valamit a francia oldalakon, hiszen ott volt nagy divat pár száz évig. Hiszen ott tudtak cukornádat ültetni. Meg az angol gyarmatokon, nem csoda, hogy ott találták fel.

De engem igazán az érdekelne, hogy pontosan hogyan történt? Egy kíváncsi szakács volt, kísérletezett talán? Vagy egy szerencsétlen szakács volt, aki megtalálta a "sütési" technológiát, mert véletlenül lelépett az inasa, otthagyva a tüzön a cukrot.... vagy hogyan is??




A kép a FineCooking.com-ról van.


TE Mire tippelsz?

1. Kísérletező szakács találta fel a karamell készítését?
2. Szerencsétlen szakács véletlenül találta fel a karamell készítését?
3. Egy háziasszony-anya találta fel, aki a gyerekinek akart valamit készíteni.


2014.10.29.

A következőt találtam a karamell történetéről:

Mivel drága volt az 1600-as években Amerikában a cukor, ezért nagyon vigyáztak a főzésénél, de egyébként már ismerték a vízzel felforralt alap karamellt. Aztán egyszercsak hozzáöntött valaki tejszínt, és abból lett a ma ismert karamellszósz. Ezután, az 1650-es évektől már készítettek ezt a tejes karamellt. Az 1800-s évek közepére már 400 édesség-manufaktúrában gyártottak tejkaramellt.
Sajna arról még nem találtam leírást, hogy Európába hogyan került át. Bár azt gondolom, hogy az itteni viszonylatban is drágább volt a cukor, mint a méz sokáig, tehát talán az 1900-as évek elején kezdhették csak el errefelé gyártani.
Ha valaki tud valami pontosabbat, kérem írja meg itt! :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése